Шановні відвідувачі нашого Інтернет - сайту!

.....Вітаємо Вас і щиро дякуємо за виявлений інтерес до нашої організації. Дніпропетровська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки є однією з найпотужніших у майже двохмільйонному профспілковому загалі освітян України.

.....Наш обласний комітет Профспілки опікується проблемами правового, соціально – економічного захисту членів профспілки, сприяє задоволенню їх духовних та культурних інтересів, організовує контроль за втіленням в галузі відповідних законів та законодавчих актів. Значна увага приділяється оздоровленню працівників, студентів, членів їх сімей.

.....Будемо раді, якщо інформація нашого сайту стане Вам у пригоді, допоможе вирішити назрілі питання. Закликаємо членів Профспілки до єдності та співпраці і запевняємо, що обласний комітет Профспілки завжди буде стояти на заваді порушень ваших прав і свобод.

Президія обкому Профспілки

Нове у фотоальбомі

Анонси

Вісті з профорганізацій

Профспілковий гімн

Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Контакти

Дніпропетровський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України

49000, м. Дніпро,

просп. Д. Яворницького, 93

Тел./факс: (056) 744-58-55

E-mail: profspilka.dnepr@ua.fm

Пошук

Друкe-mail

Починаючи з 19 липня 2022 року Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року за №2352 (надалі «Закон 2352») (п.17 ч.1) змінив формулювання ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України:

«За працівниками, призваними на:

- строкову військову службу;

- військову службу за призовом осіб офіцерського складу;

- військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

- військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

- або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби,

під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"»,

вилучивши звідти збереження оплати за середнім заробітком для військовослужбовців.

Якщо інше не передбачене умовами колективного договору, після 19 липня 2022 року в закладах освіти місце роботи та посада зберігається за усіма військовослужбовцями, а середній заробіток зберігається за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (згідно ч.2 ст.57 Закону України «Про освіту»).

Питання збереження середнього заробітку на час проходження військової служби працівниками закладу освіти, які не є педагогічними чи науково-педагогічним, або проходять військову службу на підставах, які не визначені ст.57 Закону України «Про освіту», може бути вирішено шляхом внесення відповідних змін та доповнень до колективного договору чи шляхом оформлення індивідуального розпорядчого документу (наказу, розпорядження чи ін.).

Звертаємо увагу, що зміни та доповнення до колективного договору набирають чинності з дня їх підписання представниками сторін або з визначеного сторонами дня, а не з дня державної реєстрації внесення таких змін та доповнень (ст.9, 14 ЗУ «Про колективні договори та угоди» від 1 липня 1993 року за № 3356-XII).

Роз’яснення щодо збереження середнього заробітку після 19 липня 2022 року за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, містяться у листах Міністерства освіти і науки України від 06.09.2022 №1/10241-22 «Про збереження середнього заробітку педагогічним, науково-педагогічним працівникам закладів освіти, які призвані на військову службу» та Міністерства економіки України від 21.08.2022 №4711-06/60669-03.