Шановні відвідувачі нашого Інтернет - сайту!

.....Вітаємо Вас і щиро дякуємо за виявлений інтерес до нашої організації. Дніпропетровська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки є однією з найпотужніших у майже двохмільйонному профспілковому загалі освітян України.

.....Наш обласний комітет Профспілки опікується проблемами правового, соціально – економічного захисту членів профспілки, сприяє задоволенню їх духовних та культурних інтересів, організовує контроль за втіленням в галузі відповідних законів та законодавчих актів. Значна увага приділяється оздоровленню працівників, студентів, членів їх сімей.

.....Будемо раді, якщо інформація нашого сайту стане Вам у пригоді, допоможе вирішити назрілі питання. Закликаємо членів Профспілки до єдності та співпраці і запевняємо, що обласний комітет Профспілки завжди буде стояти на заваді порушень ваших прав і свобод.

Президія обкому Профспілки

Нове у фотоальбомі

Анонси

Вісті з профорганізацій

Профспілковий гімн

Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Контакти

Дніпропетровський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України

49000, м. Дніпро,

просп. Д. Яворницького, 93

Тел./факс: (056) 744-58-55

E-mail: profspilka.dnepr@ua.fm

Пошук

Друкe-mail

1658476154_zaiava-fpu19 липня 2022 року український парламент схвалив законопроєкт № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність», який позбавляє працівників українських підприємств одного з основоположних прав – права на трудовий захист та колективні переговори.

Тим самим законодавча влада з подачі групи депутатів відверто проігнорувала інтереси своїх виборців, порушила взяті державою Україна зобов’язання, передбачені Конвенцією Міжнародної організацію праці № 98 про застосування принципів права на організацію та на ведення колективних переговорів.

Федерація профспілок України, всі українські профспілки рішуче засуджують такі дії парламентарів, що практично знищують результат багаторічного тристороннього соціального діалогу – здобуті трудящими, збалансовані в інтересах держави, працівників і бізнесу трудові права.

Народними депутатами брутально проігноровано висновки українських і міжнародних вчених, провідних експертів з трудового права, категоричні застереження Міжнародної організації праці, Міжнародної та Європейської конфедерацій профспілок щодо невідповідності зазначеного законопроєкту принципам і нормам європейського законодавства, Конвенціям МОП.

Наслідки такого парламентського рішення не складно спрогнозувати: масове порушення прав працівників, їх безконтрольні звільнення, зростаюче безробіття та вимушений від’їзд найбільш кваліфікованих і економічно активних працівників з України. Під загрозою опиняться кадрове забезпечення реформ, розвиток економіки і подальші євроінтеграційні кроки української держави буде підірвано спроможність набуття членства України в ЄС.

Схвалення цього законопроєкту викликало несприйняття не лише українців, але й небайдужої громадськості провідних європейських країн. Активісти почали збирати підписи на підтримку позиції профспілок України і проти нав’язаного псевдореформаторами антитрудового закону, з метою його ветування Президентом України. Привертається увага їх власних урядів до необхідності реагування на цинічні дії української влади проти трудящих.

Як реагування, протест і прояв міжнародної солідарності з трудящими України скасовано офіційний візит Генерального директора Міжнародної організації праці Гая Райдера до України, який планувався на початок серпня і міг відкрити нові можливості співпраці з цією впливовою міжурядовою організацією

Федерація профспілок України вважає підступним ударом в спину трудящих те, що ініціатори законопроєкту для досягнення своїх цілей умисно вибрали період воєнного стану, коли працюючі члени професійних спілок внаслідок тимчасових законодавчих обмежень не можуть вдатися до страйків або активних вуличних протестних дій.

Як верх цинізму, автори публічно позиціюють відверті антитрудові норми законопроєкту, як нібито покращення умов праці. Насправді їх запровадження відкидає рівень трудового захисту працівників до безправного XIX сторіччя і всі мають про це знати.

Федерація профспілок України закликає Президента України Володимира Зеленського, як гаранта додержання прав громадянина, прийняти конституційне рішення, захистити права працівників – мільйонів своїх виборців, годувальників і захисників всього народу України, почути їх думку та накласти вето на цей підступний закон.

Народні депутати, які ініціювали його внесення до парламенту і лобіювали прийняття, обов’язково мають понести політичну відповідальність.

 

 

 

Федерація профспілок України