Шановні відвідувачі нашого Інтернет - сайту!

.....Вітаємо Вас і щиро дякуємо за виявлений інтерес до нашої організації. Дніпропетровська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки є однією з найпотужніших у майже двохмільйонному профспілковому загалі освітян України.

.....Наш обласний комітет Профспілки опікується проблемами правового, соціально – економічного захисту членів профспілки, сприяє задоволенню їх духовних та культурних інтересів, організовує контроль за втіленням в галузі відповідних законів та законодавчих актів. Значна увага приділяється оздоровленню працівників, студентів, членів їх сімей.

.....Будемо раді, якщо інформація нашого сайту стане Вам у пригоді, допоможе вирішити назрілі питання. Закликаємо членів Профспілки до єдності та співпраці і запевняємо, що обласний комітет Профспілки завжди буде стояти на заваді порушень ваших прав і свобод.

Президія обкому Профспілки

Нове у фотоальбомі

Анонси

Вісті з профорганізацій

Профспілковий гімн

Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Контакти

Дніпропетровський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України

49000, м. Дніпро,

просп. Д. Яворницького, 93

Тел./факс: (056) 744-58-55

E-mail: profspilka.dnepr@ua.fm

Пошук

Друкe-mail

1594127157_io_uaОстанні півроку увага багатьох країн світу, міжнародних профспілок та організацій прикута до подій в Україні. На підтримку українських профспілок надійшли численні листи підтримки від міжнародних профспілок, в тому числі профспілок освіти з різних куточків світу. Інтернаціонал освіти на своєму офіційному веб-сайті опублікував статтю про боротьбу українських профспілок за свої права та права всіх працівників.

 

Переклад статті з сайту Інтернаціоналу освіти

30 червня 2020 року профспілки всіх галузей, включаючи освіту, мобілізувались та провели серію попереджувальних протестів проти запропонованих змін у трудове законодавство, що порушують свободу асоціацій, право на організацію та право на колективні переговори. Профспілкові активісти провели демонстрації у великих містах з вимогами, щоб уряд відклав свої плани щодо прийняття антипрофспілкового законопроекту №2681, а також інших антисоціальних законопроектів.

У Києві кілька тисяч активістів пікетували будівлі Верховної Ради України та Офісу Президента України.

«Наша головна вимога – відізвати антипрофспілковий проект закону та будь-які зміни до профспілкового законодавства здійснювати лише за участі профспілок!»,– підкреслив Георгій Труханов, голова Профспілки працівників освіти і науки України.

Вимоги профспілок були передані до парламенту та офісу Президента. Після акцій профспілок Верховна Рада України відклала розгляд законопроекту.

Крім своїх основних вимог, профспілки закликали владу:

  • Відновити діяльність на робочих місцях та надати фінансову підтримку працівникам, постраждалим від пандемічної економічної кризи, та виплатити заборгованість заробітної плати.
  • Підтримувати доступність медичних послуг для населення шляхом відмови від політики закриття медичних закладів та звільнення медичних працівників, а також забезпечення гідної заробітної плати та безпечних умов праці для них у часи кризи COVID-19.

Політична влада повторює методи, застосовані наприкінці 2019 року. У той час уряд вніс два основні законопроекти про працю, зокрема один про права профспілок, без будь-яких реальних обговорень ні з профспілками, ні з організаціями роботодавців, і намагався швидко просунути їх без належного розгляду. Тоді теж проводилися масові демонстрації профспілок та глобальні акції підтримки та солідарності.

На початку березня цього року місія Міжнародної конфедерації профспілок, Європейської конфедерації профспілок та Пан-Європейської регіональної ради провели розширені зустрічі в Україні, і їм було обіцяно, що законодавство про трудову діяльність буде відповідати принципам МОП та європейським стандартам.

Цього разу профспілки України отримали підтримку Глобальних профспілок, які вкотре звернулися до Президента та парламенту, закликаючи їх переглянути запропонований закон. Багато міжнародних організацій звернулися до своїх членських організацій також втрутитися. Інтернаціонал освіти надіслав термінові звернення до своїх членських організацій із закликом протестувати проти цієї акції. Профспілка працівників освіти та науки України висловила вдячність Інтернаціоналу освіти та Європейському комітету профспілок освіти за втручання та підтримку.

У відповідь на дії профспілок в Україні, Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Девід Едвардс наголосив: «Ми вітаємо нашу членську організацію в Україні та інші профспілки з перенесенням розгляду цього небезпечного законопроекту, однак ця ситуація стала невдалим прикладом дій Президента та уряду; подати непродуманий законопроект, який ставить під загрозу основні права людини, без тристоронніх консультацій та без жодних обговорень з МОП. Скоріш, вони за півроку намагалися внести швидкі радикальні та далекосяжні зміни. Це не лише безвідповідально щодо працівників та їх прав, соціальної згуртованості та майбутнього економіки, але й підриває принципи управління та демократії».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки