Шановні відвідувачі нашого Інтернет - сайту!

.....Вітаємо Вас і щиро дякуємо за виявлений інтерес до нашої організації. Дніпропетровська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки є однією з найпотужніших у майже двохмільйонному профспілковому загалі освітян України.

.....Наш обласний комітет Профспілки опікується проблемами правового, соціально – економічного захисту членів профспілки, сприяє задоволенню їх духовних та культурних інтересів, організовує контроль за втіленням в галузі відповідних законів та законодавчих актів. Значна увага приділяється оздоровленню працівників, студентів, членів їх сімей.

.....Будемо раді, якщо інформація нашого сайту стане Вам у пригоді, допоможе вирішити назрілі питання. Закликаємо членів Профспілки до єдності та співпраці і запевняємо, що обласний комітет Профспілки завжди буде стояти на заваді порушень ваших прав і свобод.

Президія обкому Профспілки

Нове у фотоальбомі

Анонси

Вісті з профорганізацій

Профспілковий гімн

Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Контакти

Дніпропетровський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України

49000, м. Дніпро,

просп. Д. Яворницького, 93

Тел./факс: (056) 744-58-55

E-mail: profspilka.dnepr@ua.fm

Пошук

Друкe-mail

1591805836_on-3-of-4Пандемія коронавірусу вже докорінно змінила наш стиль життя, методи роботи, змусила навіть найконсервативніших представників суспільства активно вивчати нові технології.

Незмінними, однак, залишилися атаки на права працівників і профспілок у багатьох країнах світу. Одна з найбільш серйозних – триває в Україні, яка вже не один рік поспіль потрапляє до групи найбільш недружніх до працівників та профспілок країн згідно з Глобальним індексом прав профспілок Міжнародної конфедерації профспілок. За її рейтингом Україну було внесено до п’ятої групи, де відсутні гарантії прав профспілок.

З огляду на це, 10 червня 2020 року Міжнародна конфедерація профспілок організувала онлайн-зустріч з представниками своїх українських членських організацій – ФПУ та КВПУ – для обговорення спільних кроків щодо недопущення прийняття трудового і профспілкового законодавства, що порушує конвенції МОП.

Зустріч викликала величезний інтерес серед міжнародних і українських профспілкових організацій – понад 50 учасників приєдналося до обговорення – це представники керівництва Міжнародної конфедерації профспілок, Європейської конфедерації профспілок, Міжнародної організації праці, європейських галузевих профспілок, в тому числі Європейського комітету профспілок освіти. Участь у роботі конференції взяли керівництво ФПУ та низки галузевих профспілок, у тому числі Голова профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов.

З української сторони до участі також були запрошені Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Степаненко.

Учасники зустрічі обговорили останні події навколо антипрофспілкових законопроектів, внесених в кінці минулого року до Верховної Ради України, зокрема законопроекту № 2681 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок).

Голова ФПУ Григорій Осовий окреслив загальну ситуацію в Україні із розглядом проектів трудового законодавства, залученням профспілок до його реформування та із законопроектом № 2681, який передбачає суттєве обмеження прав і гарантій діяльності профспілок.

Незважаючи на візит моніторингової місії глобальних профспілок у лютому цього року в Україну та чисельні активні дії українських профспілок щодо недопущення прийняття цього законопроекту, позиція представників влади, які подали вказаний законопроект, майже не змінилася.

Голова ФПУ зазначив, що потрібно переконати авторів законопроекту не подавати цей законопроект. ФПУ розроблений проект комплексного плану дій щодо законопроекту №2681. Завдання профспілок – повернути його на доопрацювання.

Профспілки мають донести свою позицію до народних депутатів України, і якщо не буде відповідної реакції, вони будуть вживати всіх законних заходів протистояння. 30 червня профспілки планують проведення всеукраїнської попереджувальної акції протесту в м. Київ та в регіонах.

Як було наголошено на зустрічі, Україна – одна з пострадянських країн, де законопроект про профспілки було підготовлено без участі профспілок.

У демократичних країнах закон про профспілки готується тільки шляхом проведення консультацій та діалогу із профспілками.

На зустрічі було наголошено, що Міжнародна конфедерація профспілок провела аналіз положень на відповідність міжнародним трудовим стандартам всіх цих законопроектів. Також свої висновки представили Спільний представницький орган профспілок, Міністерство юстиції, апарат Верховної Ради України.

Всі висновки вказали на те, що ці законопроекти вони абсолютно не відповідають міжнародним зобов'язанням України та чинному національному законодавству та не можуть бути прийняті.

Учасники зустрічі наголошували, що у разі прийняття законопроекту 2681 профспілки не зможуть здійснювати легальну, офіційну роботу щодо боротьби за права працівників.

Також було зазначено, що вчора Міжнародний валютний фонд розглянув нову кредитну програму для України і схвалив 18-місячну програму стендбай обсягом 5 млрд доларів. Україна заради отримання нового траншу МВФ погодилася на вкрай несприятливі умови: продовження руйнівних реформ медицини і освіти, зокрема оптимізацію мережі шкіл та реструктуризацію системи оплати вчителів, збільшення пенсійного віку і скорочення витрат на пенсії і соціальну сферу, зростання тарифів на послуги ЖКГ, масову приватизацію великих підприємств, відмову від державної підтримки національної економіки та промисловості.

Учасники онлайн конференції наголосили, що профспілки мають діяти єдиним фронтом, на міжнародному, європейському та національному рівні, із залученням МОП, інших органів системи ООН, працювати з Європейською комісією, Європейським парламентом, дипломатичними представництва з тим, щоб посилити тиск на органи влади в Україні та домогтися припинення просування антипрофспілкових законодавчих реформ. Насамкінець роботи було внесено пропозиції провести глобальний день солідарності з українськими профспілками.

 

Міжнародний відділ ЦК Профспілки