Шановні відвідувачі нашого Інтернет - сайту!

.....Вітаємо Вас і щиро дякуємо за виявлений інтерес до нашої організації. Дніпропетровська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки є однією з найпотужніших у майже двохмільйонному профспілковому загалі освітян України.

.....Наш обласний комітет Профспілки опікується проблемами правового, соціально – економічного захисту членів профспілки, сприяє задоволенню їх духовних та культурних інтересів, організовує контроль за втіленням в галузі відповідних законів та законодавчих актів. Значна увага приділяється оздоровленню працівників, студентів, членів їх сімей.

.....Будемо раді, якщо інформація нашого сайту стане Вам у пригоді, допоможе вирішити назрілі питання. Закликаємо членів Профспілки до єдності та співпраці і запевняємо, що обласний комітет Профспілки завжди буде стояти на заваді порушень ваших прав і свобод.

Президія обкому Профспілки

Нове у фотоальбомі

Анонси

Вісті з профорганізацій

Профспілковий гімн

Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Контакти

Дніпропетровський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України

49000, м. Дніпро,

просп. Д. Яворницького, 93

Тел./факс: (056) 744-58-55

E-mail: profspilka.dnepr@ua.fm

Пошук

Друкe-mail

1533107431_sud_fb-848x480Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду визнав незаконним і скасував наказ директора підприємства про звільнення з роботи працівника на підставі частини першої статті 38 КЗпП України, оскільки роботодавець не вправі був змінювати підставу розірвання трудового договору за відсутності на те волевиявлення працівника (постанова ВС від 13.06.2018).

 

Рішення Верховного Суду обґрунтовується наступним. Позивач зазначав, що він звернувся до директора із заявою про звільнення на підставі ч. 3 ст. 38 КЗпП України у зв’язку з порушенням законодавства про працю, зокрема, невиплату заробітної плати у строк, передбачений статтею 115 КЗпП України (не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата), проте отримав наказ про звільнення, в якому зазначалось, що він звільнений за ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

За змістом ст. 38 КЗпП України працівник має право з власної ініціативи в будь-який час розірвати укладений з ним на невизначений строк трудовий договір. При цьому строк розірвання трудового договору і його правові підстави залежать від причин, які спонукають працівника до його розірвання і які працівник визначає самостійно.

У разі, якщо вказані працівником причини звільнення – порушення роботодавцем трудового законодавства (ч. 3 ст. 38 КЗпП України) – не підтверджуються або роботодавцем не визнаються, останній не має права самостійно змінювати правову підставу розірвання трудового договору на звільнення за власним бажанням без посилання на ч. 3 ст. 38 КЗпП України.

Позивач просив суд скасувати наказ про звільнення його з роботи за ч. 1 ст. 38 КЗпП України, оскільки заяви про звільнення за власним бажанням він не подавав.

Суди першої та апеляційної інстанції відмовили у задоволенні позову. Суд першої інстанції вказав, що підстави для звільнення позивача у роботодавця за ч. 3 ст. 38 КЗпП України відсутні з огляду на те, що порушень адміністрацією трудового законодавства і умов трудового договору не встановлено.

Апеляційний суд також зазначив про те, що роботодавець правомірно за ініціативою працівника розірвав трудовий договір з позивачем на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України, оскільки трудові відносини з відповідачем позивач не бажав продовжувати.

Суд касаційної інстанції роз’яснив, що для визначення правової підстави розірвання трудового договору за ч. 3 ст. 38 КЗпП України значення має сам лише факт порушення роботодавцем законодавства про працю, що спонукало працівника до розірвання трудового договору з власної ініціативи, а не поважність чи неповажність причини такого порушення та його істотність.

Оскільки позивач не просив його звільнити відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП України, Верховний Суд скасував наказ про звільнення позивача за ч. 3 ст. 38 КЗпП

 

Юридичний відділ ЦК Профспілки