Шановні відвідувачі нашого Інтернет - сайту!

.....Вітаємо Вас і щиро дякуємо за виявлений інтерес до нашої організації. Дніпропетровська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки є однією з найпотужніших у майже двохмільйонному профспілковому загалі освітян України.

.....Наш обласний комітет Профспілки опікується проблемами правового, соціально – економічного захисту членів профспілки, сприяє задоволенню їх духовних та культурних інтересів, організовує контроль за втіленням в галузі відповідних законів та законодавчих актів. Значна увага приділяється оздоровленню працівників, студентів, членів їх сімей.

.....Будемо раді, якщо інформація нашого сайту стане Вам у пригоді, допоможе вирішити назрілі питання. Закликаємо членів Профспілки до єдності та співпраці і запевняємо, що обласний комітет Профспілки завжди буде стояти на заваді порушень ваших прав і свобод.

Президія обкому Профспілки

Нове у фотоальбомі

Анонси

Вісті з профорганізацій

Профспілковий гімн

Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Контакти

Дніпропетровський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України

49000, м. Дніпро,

просп. Д. Яворницького, 93

Тел./факс: (056) 744-58-55

E-mail: profspilka.dnepr@ua.fm

Пошук

Друкe-mail

1456145539_000Гострі та актуальні питання, викликані складною соціально-економічною ситуацією в Україні, було включено до порядку денного чергового засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради, що відбулося у клубі Кабінету міністрів України. Вів засідання Голова НТСЕР, міністр соціальної політики України Павло Розенко. Профспілкову делегацію очолював Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, делегацію роботодавців – заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко.

Першим питанням, що обговорили сторони соціального діалогу, стало питання реформування системи охорони здоров'я. Тема наскільки наболіла, настільки і перманентно-хронічна, бо так вже сталося, що проблеми реформування систем освіти та охорони здоров’я – завжди найактуальніші.

Профспілкову позицію щодо реформування галузі представила голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль.

Заслухавши та обговоривши доповіді представників сторін соціального діалогу, виступи учасників засідання, НТСЕР вирішила:

1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, спільно із Міністерством охорони здоров’я та сторонами соціального діалогу концептуально узгодити підходи до реформування системи охорони здоров’я, на основі яких доопрацювати та сприяти прийняттю Верховною Радою України проектів законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я, про внесення зміни до підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я та щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України доручити Міністерству охорони здоров’я:

2.1. Спільно із сторонами соціального діалогу розробити проекти Стратегії реформування системи охорони здоров'я на період до 2020 року, Концепції реформи фінансування сфери охорони здоров’я та інших нормативно-правових актів та забезпечити, в установленому порядку, їх прийняття і реалізацію.

2.2. Спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, та із залученням соціальних партнерів, розробити дорожню карту з реформування системи охорони здоров’я на регіональному рівні у контексті децентралізації.

Було також обговорено ще одно з найгостріших сьогодні питань – про тарифи на житлово-комунальні послуги, ціни на газ, електроенергію та заходи щодо мінімізації їх впливу на населення та бізнес. З цього питання виступили представники всіх трьох сторін соціального діалогу, а також представники наукових кіл та експерти.

Профспілкову позицію озвучив присутніх голова Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України Олексій Романюк.

Профспілки пропонують перш за все, забезпечувати відкритість, прозорість та економічну обґрунтованість дій влади при прийнятті рішень, які можуть негативно позначитися на рівні життя населення, конструктивний соціальний діалог при прийнятті соціально важливих рішень щодо тарифної політики на енергоносії та комунальні послуги та завчасне запровадження достатніх ефективних заходів з мінімізації негативних соціальних наслідків для населення.

Враховуючи головний висновок, що міститься у Звіті Парламентської Робочої групи з розгляду питання щодо обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги, має бути переглянуто рішення Кабінету Міністрів України та НКРЕКП, передбачивши зменшення цін на газ для населення і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Профспілки також пропонують при підготовці проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачити:

– фінансування з державного бюджету місцевим бюджетам субвенції на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян;

– кошти на погашення заборгованості Державного бюджету України на 2015 рік підприємствам житлово-комунального господарства по житловим субсидіям та пільгам, які призначені населенню;

– підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії.

Обговоривши це питання, Національна тристороння соціально-економічна рада вирішила дати конкретні рекомендації Кабінету міністрів, а також звернутися до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України щодо спрямування коштів держбюджету та інших джерел, не заборонених законодавством, на модернізацію житлово-комунальної та електроенергетичної галузей, іншими актуальними пропозиціями щодо вирішення проблем тарифів і цін.

Під час засідання було також обговорено інші важливі питання, серед яких: про стан реалізації положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці», зокрема в контексті створення Фонду соціального страхування України; про пріоритети діяльності Національної ради в 2016 році та проект Плану заходів на 2016 рік щодо їх реалізації; про внесення змін до Регламенту Національної ради (щодо порядку розгляду питань Комітетами Національної ради).

 

За матеріалами ФПУ