Шановні відвідувачі нашого Інтернет - сайту!

.....Вітаємо Вас і щиро дякуємо за виявлений інтерес до нашої організації. Дніпропетровська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки є однією з найпотужніших у майже двохмільйонному профспілковому загалі освітян України.

.....Наш обласний комітет Профспілки опікується проблемами правового, соціально – економічного захисту членів профспілки, сприяє задоволенню їх духовних та культурних інтересів, організовує контроль за втіленням в галузі відповідних законів та законодавчих актів. Значна увага приділяється оздоровленню працівників, студентів, членів їх сімей.

.....Будемо раді, якщо інформація нашого сайту стане Вам у пригоді, допоможе вирішити назрілі питання. Закликаємо членів Профспілки до єдності та співпраці і запевняємо, що обласний комітет Профспілки завжди буде стояти на заваді порушень ваших прав і свобод.

Президія обкому Профспілки

Нове у фотоальбомі

Анонси

Вісті з профорганізацій

Профспілковий гімн

Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Контакти

Дніпропетровський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України

49000, м. Дніпро,

просп. Д. Яворницького, 93

Тел./факс: (056) 744-58-55

E-mail: profspilka.dnepr@ua.fm

Пошук

Друкe-mail

00_18P7220704Дивлюся сюжети про екскурсійні об’єкти і маловідомі красоти України на каналі «1+!» і заздрю собі й своїм колегам: ми тут були! Завдяки ініціативі голови РК проспілки О.Л.Ткачука та методиста Л.Б.Марченко, при підтримці начальника відділу освіти райдержадміністрації Ю.А.Присташ і начальника відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Томаківської селищної ради В.А.Калашник 57 освітян Томаківщини нещодавно здійснили незабутню подорож Гуцульщиною.

Мандрівка розпочалася з відвідин міста Бурштин, назва якого пов’язана не з видобутком коштовної смоли, а з найбільшою тепловою електростанцією Прикарпаття. Далі- місто Рогатин. Неймовірне враження справив дерев’яний християнський храм- церква Святого Духа, який включено у список світової спадщини ЮНЕСКО. Для нас це намолене місце асоціювалося з іменем Насті Лісовської, майбутньої правительки Османської імперії Роксолани, яка часто приходила молитись до храму, адже священником тут був її батько- отець Гаврила Лісовський.

Відвідали ми і Галич- столицю Галицького князівства. Сьогодні це місто відоме на Україні і за її межами завдяки молочній компанії «Галичина».

Транзитом через Івано-Франківськ ми добралися до центру писанкарства на Україні- єдиного у світі Музею писанкового розпису. Серед розмаїття композицій ми відшукали і писанки з Петриківки. До речі, за результатами акції «Сім чудес України» музей посів восьме місце за голосами інтернет- користувачів. Це варто побачити!

Для поціновувачів кераміки, а це більша половина нашої групи, було організовано зустріч з гуцульськими гончарами у Косові. Окрім можливості побачити як виготовляються гончарні вироби: посуд, дитячі забавки, сувеніри, пічні кахлі і декоративні плитки, ми мали змогу придбати ці унікальні речі на згадку. Закінчився перший день екскурсії переїздом у мальовниче с.Пістинь, де ми й заночували.

Другий день на Гуцульщині- це гори Горгани, що простягнулись на 80 кілометрів у довжину і 40 кілометрів у ширину. Видовище неймовірне! Звичайно, хотілось пройтися тінистими стежками, але часу було замало і ми рушили до Верховини. Спочатку завітали до музею народних інструментів Кумлика. Приватний музей відкрито Романом Кумликом у двохтисячному році і розташовано в родинному будинку. Після смерті батька сім’я продовжила музейну справу і ми почули гру на тримбі, двійниці, окарині та ще доброму десятку музичних інструментів, а також гуцульські співанки на різну тематику. Швидко ми й самі долучилися до імпровізованого концерту, виконавши декілька мелодій під керівництвом віртуоза, який, до речі, знімався у фільмі «Слуга народу», де грав на трембіті.

Серед екскурсантів були і поціновувачі української кінематографії, і ми відвідали садибу-музей Марії і Василя Химчаків, гуцулів, які брали участь у зйомках фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (за мотивами однойменної повісті Михайла Коцюбинського).

Неподалік садиби розтанована ще одна унікальна екскурсійна локація- «хата-стая», де ми познайомились з життям гуцулів сьогодні, а також побачили виробництво гуцульського сиру. Мені особисто стиль життя гуцульської родини видався екзотичним, сприймався як через об’єктив фотоапарата чи через динамік колишнього радіо. Відчуття передати- немає слів. А поруч- сплав на байдарках Чорним Черемошем, неповторні пейзажі. І ніби стоїмо вже всередині картини, яку Назарій Яремчук назвав «чарівний край Черемоша й Прута».

А от місто Яворів запам’яталося виробництвом ліжників, що з ремесла перетворилося на промисел. Уявіть, у кожному дворі сушаться ліжники, сотні, тисячі ліжників. Картина вражаюча!

Далі- Ворохта і найбільший населений пункт, який простягся на 44 кілометри в довжину, Микуличин. Був і бануш на вогні, і фото на згадку, і легенди, які переплелися з реальністю.

День третій- це відвідини всесвітньо відомого гірськолижного курорту «Буковель», катання на підйомнику на канатній дорозі, сувеніри і ще раз сувеніри. Далі- прогулянка побіля водоспаду Пробій і ярмаркування в Яремчі. Уявіть, п’ятдесят п’ять жінок одночасно заходять на базар, і так, як ми з однієї місцевості, у нас приблизно одинакові забаганки. Гарно і дуже весело поярмаркували!

Екскурсійну подорож Гуцульщиною ми розпочали відвідинами храму і закінчили у намолених, святих місцях. «Український Афон»- так здавна називають лише один монастир- Манявський Скит. На думку вчених, саме тут поховано гематьмана Івана Виговського. Манявський Скит- аскетичний Хресто- Воздвиженський чоловічий монастир східного обряду, визначний осередок культури, мистецтва і духовності України, де зберігається чудотворна ікона Божої Матері «Ізбавительниця», написана 1788 року на горі Афон та передана 2003 року до Манявської обителі архімандритом Філагрієм (Камінським).

Наша подорож була не лише мандрівкою до гуцульських об’єктів, поселень, храмів, а й мандрівкою до центру душі кожного з нас.

До слова,кошти на проїзд освітянам від Томаківки до Львова і в зворотньому напрямку було було компенсовано за рахунок профспілки.

Завдяки бажанню і невтомній праці голови РК профспілки О.Л. Ткачука, невичерпній енергії і бажанню пізнавати світ педагогів ми за два найближчі місяці відвідали цирк і театр ім.В.Магара у Запоріжжі, страусинну ферму і інші відомі об’єкти Запорізької області, ландшафтний парк Світлани Кульбашної у Солонянському районі на Дніпропетровщині . А попереду - колективний і сімейний відпочинок на Азовському морі!

 

В.Ібрагімова

 

01_18800px-26-244-0006____1

02_18P7220704

03_18P7230748