Шановні відвідувачі нашого Інтернет - сайту!

.....Вітаємо Вас і щиро дякуємо за виявлений інтерес до нашої організації. Дніпропетровська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки є однією з найпотужніших у майже двохмільйонному профспілковому загалі освітян України.

.....Наш обласний комітет Профспілки опікується проблемами правового, соціально – економічного захисту членів профспілки, сприяє задоволенню їх духовних та культурних інтересів, організовує контроль за втіленням в галузі відповідних законів та законодавчих актів. Значна увага приділяється оздоровленню працівників, студентів, членів їх сімей.

.....Будемо раді, якщо інформація нашого сайту стане Вам у пригоді, допоможе вирішити назрілі питання. Закликаємо членів Профспілки до єдності та співпраці і запевняємо, що обласний комітет Профспілки завжди буде стояти на заваді порушень ваших прав і свобод.

Президія обкому Профспілки

Нове у фотоальбомі

Анонси

Вісті з профорганізацій

Профспілковий гімн

Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Контакти

Дніпропетровський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України

49000, м. Дніпро,

просп. Д. Яворницького, 93

Тел./факс: (056) 744-58-55

E-mail: profspilka.dnepr@ua.fm

Пошук

Друкe-mail

v_000216106090723 лютого 2016 року на розширеному спільному засіданні колегії відділу освіти Верхньодніпровської райдержадміністрації та пленуму Верхньодніпровського районного комітету Профспілки працівників освіти і науки України за участю керівників і голів первинних профспілкових організацій навчальних закладів району підведені підсумки виконання у 2015 році зобов’язань Сторін за Угодою між відділом освіти райдержадміністрації та районним комітетом Профспілки на 2011-2015 роки.

Виступаючі в обговоренні звітних доповідей голови районного комітету Профспілки Л.М.Коваленко та начальника відділу освіти Н.Ф.Ходос завідуюча Верхньодніпровським КДНЗ №3 Н.В.Ткаченко, голова профспілкового комітету КЗ «Боровківська СЗШ І-ІІІ ступенів» Л.П.Чернега констатували, що виконання сторонами положень Угоди та колективних договорів навчальних закладів сприяли вирішенню питань, пов’язаних з нормуванням, оплатою та охороною праці, регулюванням робочого часу та часу відпочинку, забезпеченню соціально-економічних гарантій працівникам освіти у 2015 році. У підсумку своїх виступів вони висловили розуміння, що напружена робота очікує освітян і в цьому році, і лише освітянська профспілкова згуртованість та солідарність, дієве соціальне партнерство є запорукою подолання існуючих соціально-економічних проблем. «Ми віримо, що наша районна профспілкова організація буде зміцнювати єдність у своїх рядах, буде продовжувати боротися за соціальну справедливість, адже профспілка – не для задоволення споживчих потреб своїх членів, а для захисту їх трудових прав», - наголосила Л.П.Чернега.

Колегія та пленум відмітили, що результатом тісної співпраці та постійного діалогу між соціальними партнерами, напруженої правозахисної діяльності всіх організаційних ланок освітянської Профспілки, у т.ч. районного комітету Профспілки та первинних профспілкових організацій навчальних закладів району, стало повернення Верховною Радою України урядового законопроекту «Про освіту» на доопрацювання Кабміну, уникнення скорочення на 3% чисельності працівників освіти, виділення додаткових коштів освітньої субвенції, збереження протягом року існуючої системи основної і додаткової оплати праці працівників освіти району. Уникнуто масових відпусток без збереження заробітної плати, забезпечено своєчасну виплату заробітної плати двома частинами, відбулося певне її зростання. Виконані законодавчі гарантії педагогічним працівникам та іншим категоріям спеціалістів галузі стосовно виплати надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки, щорічної грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків тощо. На звернення райкому Профспілки у підвищеному розмірі виплачено щорічну грошову винагороду за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов′язків тренерам-викладачам ДЮСШ (які не отримують допомогу на оздоровлення), індексацію заробітної плати, надбавки та доплати за напруженість у роботі, розширення зони обслуговування, допомогу на оздоровлення працівникам бухгалтерсько-економічної служби відділу освіти райдержадміністрації, індексацію заробітної плати працівникам комунальних дошкільних навчальних закладів м.Верхньодніпровська, Верхівцевського ДНЗ, Любомирівського ДНЗ, здійснено преміювання працівників Малоолександрівського ДНЗ.

У навчальних закладах та установах освіти району забезпечувався адміністративний та громадський контроль за додержанням законодавства про працю і охорону праці, здійснювалася робота щодо поліпшення умов праці та навчання. Ліквідація Верхньодніпровської вечірньої (змінної) СЗШ відбулася з дотриманням вимог чинного законодавства про працю. У навчальних закладах відсутні випадки виробничого травматизму. Активізації роботи з охорони праці сприяли організовані відділом освіти РДА навчання та перевірка знань з охорони праці керівників та інших спеціалістів галузі, а також проведення щорічного районного громадського огляду-конкурсу стану умов і охорони праці в установах і закладах освіти району. За організаційно-фінансової участі відділу освіти райдержадміністрації та районного комітету Профспілки 68 працівників освіти та їх дітей оздоровлені лікуванням у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів через Верхньодніпровську центральну районну лікарню, відпочинком в обласному профспілковому дитячому оздоровчому таборі «Лісова казка», одноденними оздоровчими поїздками на суму 101,7 тис. грн., у т.ч. 14,7 тис. грн. – за рахунок коштів профспілкового бюджету. Членам Профспілки району надано матеріальну допомогу на суму 37,3 тис. грн., а також перераховано благодійну допомогу спілчанам, постраждалим від вибуху у м. Сватове Луганської обл. Приділялася певна увага соціально-економічному захисту молодих фахівців, ветеранів праці та війни. З метою сприяння духовному розвитку працівників освіти проводилися змістовні культурно-виховні заходи.

Разом з тим, колегія та пленум констатували, що недостатній рівень фінансування галузі освіти району (за винятком КЗО «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр» ДОР», який фінансується з обласного бюджету) зумовлював труднощі у виконанні на місцях положень Угоди та колективних договорів навчальних закладів. Не в повному обсязі виплачено індексацію заробітної плати та реалізовані положення нормативно-правових актів щодо додаткової оплати праці певних категорій працівників освіти. У кошторисах навчальних закладів району не передбачені витрати на здійснення заходів з охорони праці відповідно до ст.19 Закону України «Про охорону праці», не забезпечується реалізація ст.44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» щодо відрахування роботодавцями первинним профспілковим організаціям коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу. Проблемними залишаються питання забезпечення працівників спецодягом за рахунок роботодавця, безоплатного проходження щорічного профілактичного медичного огляду працівників освіти. Недостатність фінансового забезпечення галузі освіти району вимагає активізації зусиль соціальних партнерів щодо залучення коштів бюджетів всіх рівнів.

Колегія відділу освіти райдержадміністрації та пленум районного комітету Профспілки прийняли спільне рішення з аналізом досягнутих позитивних результатів та питань, які ще потребують вирішення, враховуючи недостатнє фінансове забезпечення галузі освіти, продовжили термін дії Угоди на 2016 рік до прийняття нової після укладення Генеральної, Галузевої, Регіональної угод на 2016-2017 роки, рекомендували керівникам і головам профспілкових комітетів навчальних закладів району рішеннями зборів трудових колективів (профспілкових зборів) продовжити термін дії колективних договорів на 2016 рік до прийняття нових. Також було прийнято рішення спільними зусиллями протидіяти необгрунтованому закриттю чи перепрофілюванню загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів району в умовах децентралізації влади та створення об′єднаних територіальних громад.

На засіданні відбулася урочиста церемонія нагородження грамотами відділу освіти райдержадміністрації та районного комітету Профспілки, профспілковим матеріальним заохоченням і пам’ятними подарунками переможців районного та учасників відбіркового етапу всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2016» (вчителі КЗ Верхівцевський НВК «СЗШ №1-ДНЗ» С.В.Токарська та Т.К.Корнєєва, вчитель КЗ «Новомиколаївська СЗШ №1 І-ІІІ ст.» О.І. Шинкарук, вчитель КЗ «Пушкарівська СЗШ І-ІІІ ст.» О.В.Крайнік), а також щорічного районного громадського огляду-конкурсу стану умов і охорони праці в установах і закладах освіти району у 2015 році та районного конкурсу на кращий профспілковий інформаційний куток. Ними стали колективи КЗ «Андріївська НСЗШ І-ІІ ст.», КЗ «Новомиколаївська СЗШ №2 І-ІІІ ст.», КЗ «Водянська СЗШ І-ІІІ ст.», КЗ «Любомирівська СЗШ І-ІІІ ст.», КЗ «Верхівцевська СЗШ №2 І-ІІІ ст.», КЗ «Першотравенська СЗШ І-ІІІ ст.», КЗ «Пушкарівська СЗШ І-ІІІ ст.», Верхньодніпровського КДНЗ №3, Пушкарівського ДНЗ та Верхівцевського ДНЗ.

Після спільного засідання з колегією відділу освіти райдержадміністрації пленум районного комітету Профспілки продовжив свою роботу у КЗ «Верхньодніпровська СШ №5 І-ІІІ ст.», де розглянув питання і прийняв відповідні постанови щодо завдань районної освітянської профспілкової організації з виконання рішень VIII з′їзду Профспілки працівників освіти і науки України, затвердив свій програмний документ – Основні напрями діяльності на 2016-2020 роки, а також звіт про виконання бюджету районної організації Профспілки за 2015 рік та районний профспілковий бюджет на 2016 рік.

Завершивши роботу пленуму, відбулася нарада-семінар районного комітету Профспілки для голів профкомів з питань змін у законодавстві України, поточних подій освітянського профспілкового руху, результатів солідарних профспілкових дій у захисті трудових прав та соціально-економічних гарантій спілчан, зміцнення організаційно-фінансової єдності районної організації Профспілки, підвищення внутрішньоспілкової дисципліни, удосконалення форм і методів профспілкової роботи, активізації інформаційної роботи та правозахисної діяльності первинних профспілкових організацій навчальних закладів району у 2016 році, організації та проведення районної спартакіади працівників освіти.

Людмила Коваленко,

голова Верхньодніпровського районного комітету

Профспілки працівників освіти і науки України,

член президії обласного комітету галузевої Профспілки,

депутат Верхньодніпровської районної ради

v_0102161310332

v_0202161310319

v_030216P1310370

v_0502161060869

v_040261060870